Istorija havajske hrane

Veliki broj tradicionalnih havajskih jela izvorno potiču sa pacifičkih polinežanskih ostrva. Smatra se da su prvi doseljenici zaslužni za donošenje oko 30 biljaka koje se danas intenzivno koriste na Havajima. Najvažniji je svakako bio taro, od koga se pravi pasta poi. 

Kasnije su doseljenici sa Tahitija doneli banane za pečenje, kokos, šećernu trsku, slatki krompir i džem. Sa sobom su doneli i piletinu i svinjetinu jer na ovim udaljenim ostrvima nije bilo mesa ovih životinja.

Morska so je bila najčešći začin u drevnim Havajima. Često je mešana sa pečenim orašastim plodovima i algama i ta mešavina se nazivala inamona. Na Havajima se, kad god je bila neka važna prilika, održavana posebna gozba, pod nazivom ‘aha‘aina. Danas ih ljudi zovu lu‘au. Međutim, ovo ime se nije koristilo za takve gozbe sve do 1856. godine. Reč lu comesau potiče od imena hrane koja se uvek posluživala na ‘aha’aini. To je jelo od mladih taro vrhova sa kokosovim mlekom i piletinom ili hobotnicom.

Prvi ananas kultivisan je u Honoluluu 1813. godine. Dve godine kasnije podignut je i prvi havajski vinograd (zasadjena je retka sorta grožđa Misija).

Godine 1992. na Havajima je započeo novi kulinarski pokret koji je promovisao upotrebu domaće hrane umesto proizvoda koji se uvoze iz drugih zemalja. Dvanaest havajskih kuvara okupilo se da bi oformili organizaciju za stvaranje Havajske regionalne kuhinje, koja stavlja naglasak na lokalno uzgojene sastojke koji se koriste u restoranima. Njihov cilj je bio povezati lokalnu poljoprivredu sa ugostiteljskom industrijom. 

Danas, kuhinja Havaja je fantastična fuzija hrane i ukusa donesenih na ova ostrva iz celog sveta.

Poi

Poi je glavno tradicionalno jelo na Havajima. Sastav poi-a je gusta masa napravljena od taro korena (slični krompiru, ali sa ukusom skroba) koji se ili kuva na pari ili peče. Sa ciljem da se dobije lepljiva smeša, kuva se uz dodavanje vode. Ukus poi-a je jedinstven i istančan. Ako ste zaista zainteresovani da probate poi, možete ga kupiti u obliku praha, ali sveži poi je najbolja varijanta. Poi je praktičan da se koristi u svakodnevnoj kuhinji i to za doručak, ručak ili večeru.

Lau Lau

Laulau je jako poznato i popularno tradicionalno jelo Havaja. Taro je veoma popularna biljka ne samo na Havajima, već i širom Polinezije i Pacifičkih ostrva. Za razliku od taro korena koji se koristi za poi, lišće je glavni sastojak jela laulau.  Tradicionalno, u pitanju je svinjetina koja se umota u slojeve taro lišća i peče se u vrućoj pećnici dok skroz ne postane savršeno meka i ukusna. Meso je sočno, dok se lišće pretvara u konzistenciju spanaća. Inače, na Havajima se riba, piletina i svinjetina koriste često u svakodnevnoj ishrani.

Kalua pork (svinjetina)

Još jedan titan havajske kuhinje je poznato svinjsko jelo poznato kao Kalua Pork. Ovo jelo se peče u peći, cilj je da se svinjetina lagano zapeče, postaje mekana i zadržava se savršena zadimljena aroma. Kalua pork je slična južnoameričkoj svinjetini, ali ima blagi ukus dima.

Lomi salmon (losos)

Lomi salmon (losos) nije izvorno potekao sa Havaja, već je ovde donet sa drugih pacifičkih ostrva, ali je postalo tradicionalno jelo i na Havajima. Ovo već tradicionalno jelo je izuzetan dodatak za jelo poi. Sirovi losos pospe se solju, doda se paradajz, crni luk i uglavnom čili papričice.

Pileći long rise

Ovo jelo nije po tradicionalnoj havajskoj recepturi, ali je utkalo svoj put da postane nezaobilazano u mnogim havajskim restoranima stoga ga pominjemo medju tradicionalnim jelima. Pileći long rise je bizak kineskoj hrani i podrzumeva mung rezanaca kuvana u pilećoj supi. Dobija se  predivan ljuti paprikaš sa mung rezancima i komadićima piletine.

Loco Moco

Sastojci čine ovo jelo izuzetnim: pirinač, hamburger, gust smeđi umak i gotovo sirovo jaje preko svega toga, na velikoj porciji. Gotovo da se zapitate šta je još potrebno?  Loco moco je mekana hrana napravljena sa stilom i može se naći u skupom restoranu, ali isto tako i u lokalima sa brzom hranom. Ovo jelo je nastalo u Hilu, na Havajima i prestavlja savršen miks aroma.

Saimin Nudle

Saimin Nudle predstavljaju preukusnu supu sa tankim rezancima i portugalskom kobasicom. Osnova supe nije svinjsko meso, uglavnom je u pitanju riba, piletina ili škampi. Savet za finiš ovog jela je rajsko voće-liliko. 

Huli Huli Chicken

Piletinu uglavnom jedemo na mnogo načina ali verujemo da vam spoj koji ćemo vam predstaviti nije pao na pamet kao mogućnost: piletina, soja sos, glazura soka od ananasa i smeđeg šećera. Veoma interesantno jelo da vas dan učini savršenim.

Opihi

Opihi je školjka koje se može naći na stenama obala Havajskih ostrva . Izuzetno je teško do nje doći. Preporuka uz opihi  je vruć umak i limu- havajska morska trava koja raste u nekim od istih mesta na kojima se mogu locirati opihi.

Spam Musubi

U jednostavnosti ponekad leži savršenstvo. U ovom slučaju je definitivno tako. Pirinač i spam (poznato svinjsko meso iz konzerve) urolani u morsku travu. U pitanju nije komplikovana hrana ali je Musubi od strane eminentnih kuvara uspeo da postigne popularnost i da se uvrsti u tradicionalna jela Havaja. Vizuelno se ovo jelo ne ubraja u najreprezintativnije, ali je aroma daleko premašila izgled Spam Musubi-ja. 

Voće

Nezaobilazan sastojak svakog havajskog obroka je voće. Na Havajima je karakterističan ukus domaćeg voća. Poseban je doživljaj probati karakteristična tropska voća kao što su ananas, guava, mango, kokos i rajsko voće – liliko.

Poke činija

Američka konsultantska firma Baum Whitemen, koja se bavi ugostiteljstvom je još 2016. godine najavila „bum“ havajske hrane i od tada ne jenjava popularnost havajske kuhinje. Poke činija (poke bowls) je naročito ultrapopularna na zapadu. Poke je havajska verzija japanskog sušija (sirove ribe). Reč je o specijalitetu od pomenute sirove ribe, originalno od ahi tunjevine, ali mogu da se koriste i druge vrste. Riblji filei se seku na kockice (poke) i ostavljaju da se mariniraju u mešavini od soja sosa, susamovog ulja i ljute papričice. Ribi se kasnije dodaju zdrave namirnice poput krastavca, luka, oraha makadamije, avokada, algi, manga…

Poke činija je jako popularno jelo jer je zdravo, brzo se priprema i u pitanju je hrana bogatog ukusa.  Iz tog razloga smo rešili da ovu savršenu fuziju raznih aroma ponudimo u Srbiji. Možete sami kreirati ukus vašeg poke-a uz razne dodatke koje vam nudimo.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email