LOSOS U ISHRANI: SVE PREDNOSTI I BENEFITI

Kada se na našem tanjiru nađe ukusna, sočna i zdrava hrana, onda znamo da činimo dobru stvar za naše zdravlje, a ujedno zadovoljvamo sva naša čula prijatnim mirisima i ukusima. Vrlo je malo namirnica koje konzumiramo, a koje su samostalno nutritivno kompletne, a pritom i prilično ukusne. Na sreću, losos je upravo takva namirnica i to je njegova glavna prednost i po tome se izdvaja, ne samo od ostalih ribljih specijaliteta i riba, već i od ostalih namirnica, koje svakodnevno koristimo u ishrani. Na sreću, Evropljani su lososa otkrili pre mnogo godina, a  određeni podaci pokazuju da se losos jeo i lovio hiljadama godina, što samo potvrđuje činjenicu da je losos istinski kvalitetna hrana, za čije se dobrobiti znalo i mnogo pre. 

losos

O LOSOSU 

Losos uglavnom živi u okeanima ili morima. Raste i do 150 centimetara, a može da bude težak do 60 kilograma. Njihovo stanište je Severno ledeno more, a ima ih i u Baltičkom, kao i u severnijem delu Atlantika. Interesatno je da kada se mreste, one prelaze dug put, i preko 1000 kilometara, do reka i jezera zbog oplodnje. Na ovom putu susreću se sa raznim preprekama, ali su lososi izuzetno uporni, te se čini da te prepreke za njih ne predstavljaju problem. Losos je inače vrsta pastrmke i kada se nalazi u slatkoj vodi, rekama ili jezerima, ponaša se apsolutno isto kao pastrmke, dakle prilagođava se sredini. Postoji nekoliko vrsta lososa, međutim naučnici su saglasni da se po svojim karakteristikama izdvaja divlji pravi losos. Njegovo telo je izduženo i spljopšteno sa strane, glava je mala, a usta su mu izbačena. 

HRANLJIVI SASTOJCI 

Zbog svih dobrobiti koje losos ima i želje ljudi da ga što češće konzumiraju, zbog sočnosti i ukusa, došlo je do njihovog izlova, te se u prirodi može naći vrlo malo divljih lososa. U radnjama, restoranima i ribarnicama uglavnom se mogu naći uzgojeni lososi. Međutim, ne postoji mnogo velika razlika između ovih vrsta, jer i uzgojene losose odlikuju benefiti kakve je  teško naći u drugim namirnicama. 

PROTEINI I MASTI 

Kao što smo već napomenuli – losos je nutritivno kompletna namirnica. I to se odnosi na sve vrste lososa, iako se te vrednosti razlikuju od vrste do vrste. Sve brojke idu u prilog ovoj ribi. Ono što treba da znate jeste da samo jednom porcijom lososa, od samo 100 grama, vi unosite protine koji su vam potrebni za jedan dan. Preciznije – 100 grama lososa sadrži oko 200 kalorija, koja je najviše raspoređena u proteinima i mastima. To znači, da konzumiranjem samo jedne porcije, dobijate oko 20 grama proteina, a to je idealan dnevni unos proteina, prema brojnim naučnim istraživanjima. Ono što takođe treba da znate jeste i činjenica da su protini iz lososa vrlo lako svarljivi. Kada su u pitanju masti, 100 grama lososa sadrži oko 13 grama masti. Naravno, kao i druge vrste riba i losos je bogat omega-3 masnim kiselinama. Ukoliko biste jeli lososa dva puta nedeljno, to znači da biste mesečno uneli dovoljnu količnu omega-3 masnih kiselina, koje su potrebne čoveku i koje mu prijaju. 

VITAMINI

Pored proteina i masti, losos je bogat vitaminima, koji su značajni za ljudsko zdravlje. Posebno treba izdvojiti vitamin D, kojeg nema baš mnogo u drugim namirnicama. Zatim, treba izdvojiti i vitamin B, a od minerala posebno se izdvajaju kalijum i selen. Interesantno je da 100 grama lososa ima više kalijuma nego jedna banana. Od ostalih vitamina treba izdvojiti i vitamin A, E, K, kao i magnezijum, fosfor, 

KAKO MOŽEMO POBOLJŠATI SVOJE ZDRAVLJE KONZUMIRANJEM LOSOSA? 

Mnogi biraju lososa upravo zbog njegovog specifičnog i neodoljivog ukusa, međutim, mnogi ni ne znaju koliko je losos zapravo zdrav. Ukoliko ste do sada redovno konzumirali lososa, to znači da ste smanjili rizik od srčanih oboljenja. Generalno gledano, losos je najbolji kada je u pitanju naše karidovaskularno zdravlje, jer upravo kalijum, koji se nalzai u lososu utiče na nivo krvnog pritiska. Takođe, važan je kao namirinica i za bolje funkcionisanje našeg mozga i bolje razmišljanje. Ubrzavanje metabolizma je takođe jedna od prednosti, a losos nam pomaže i da održavamo našu zadovoljavajuću kilažu. Zdravlje očiju, zglobova i kostiju takođe se povezuje sa konzumiranjem ove vrste ribe. 

LOSOS U ISHRANI  – IDEJE I PREDLOZI 

Ukoliko volite da konzumirate ovu vrstu ribe i to radite vrlo često, onda se sigurno nećete zadovoljavati bilo kakvim načinom pripreme, već ćete birati ona mesta gde to rade profesionalci, po ugledu na svetske kuhinje. Iako ga možete i sami pripremati u svom domu, posebna čar je jesti ga u renomiranim restoranima, koji koriste sastojke, koje ne možemo baš naći u slobodnoj prodaji. 

JAPANSKI NAČIN PRIPREME LOSOSA – SASHIMI 

Poznato je da Japanci obožavaju svežu i sirovu ribu i da je to zapravo odlika njihove kuhinje i generalno odlika njihove kulture. Sashimi upravo predstavlja specijalitete koji se prave od sveže ribe. Ta riba je uglavnom iseckana na sitne i tanke komadiće i obično joj se dodaju razni drugi sastojci, koji onda jednu porciju čine kompletnom, sočnom i ukusnom. Kao najpoznatija vrsta sashimi-ja, izdvajaju se oni specijaliteti koji se prave od lososa. Kod nas se može naći takva vrsta lososa u kombinaciji sa povrćem, što je zapravo i najbolja opcija, jer povrće sadrži vlakna, te je u kombinaciji sa svim hranljivim sastojcima iz lososa idealna za naš organizam. 

Losos na japanski način – predlog broj 1

Ukoliko se već odlučite na ovaj korak, odnosno poželite da probate svežeg lososa, onda vam svakako savetujemo da pažljivo birate mesto na kojem ćete to učiniti. Idealna kombinacija je losos sa povrćem i to sa cveklom, crvenim lukom, krastavcem, šargarepom, zelenom salatom, nori algama, ananasom i sušenim lukom. Ovu kombinaciju do sada verovatno niste probali, posebno što je u pitanju kombinacija ukusa na koju do sada nismo navikli. 

Losos na japanski način – predlog 2

Đumbir je začinska biljka, koja je među omiljenima u japanskoj kuhinji. U kombinaciji sa lososom je izuzetno zdrava opcija, a u tom obroku se može naći i zelena salata, rotkvice, kukuruz, mladi luk, cvekla, crni susam, mango i nori alge. Tuna će se takođe lepo uklopiti. Kao što primećujete sve deluje nespojivo, međutim, ovaj ukus ćete dugo pamtiti. 

PEČENI I GRILOVANI LOSOS 

Pečeni ili gril losos takođe možete komibnovati sa gore pomenutim sastojcima, jer će onda na taj način imati primese azijske kuhinje. Ukoliko pripremate losos u svom domu, onda ga možete napraviti i na jednostavnije načine. Losos u pek papiru, sa raznim povrćem i začinima takođe može da bude interesantna kombinacija. Dodaci koji takođe dolaze u obzir su i pirinač, kinoa, avokado. 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email