Posna brza hrana

Post kao što je poznato, između ostalog, podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane i prekomernog jela i pića. Međutim, nejedenje mrsne hrane nije suština posta kao što se inače misli. Najvažnija odlika posta jeste uzdržavanje od rđavih i zlih dela, zatim činjenje dobrih dela, vežbanje vrline, praštanja, skromnosti, smirenja, obuzdavanja svih telesnih strasti koje razaraju duhovni život svakog hrišćanina. Što znači da post nije samo telesno uzdržavanje nego i duhovno. Post je povezan sa milostinjom, o čemu su učili već rani hrišćanski pisci koji su savetovali da budemo umereni u hrani kako bismo udelili milostinju siromašnima, onima koji to nemaju. Ukoliko neko izbaci iz svoje ishrane meso ne bi li počeo sa postom ne znači da je uradio sve kako treba, jer kako kaže Sveti Jovan Zlatousti: „Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.“  Postoje četiri velika godišnja posta: Veliki post, Božićni post, Post Svetih Apostola i Gospojinski post, a mnogi vernici poste i sredom i petkom.  

poke tuna havajska brza hrana beograd

Šta je dozvoljeno jesti tokom posta?

Tokom posta, kada je reč o ishrani, sva pažnja usmerena je na korišćenje povrća (pasulj, paprika, šargarepa, paradajz, krastavac, kupus, brokoli, krompir), voća i žitarica (ovas, pšenica, lan, ječam, heljda, kukuruz, pirinač). Znamo da se meso ne jede tokom posta, kao ni drugi proizvodi životinjskog porekla. Dakle, ne mogu se jesti: jaja, mlečni proizvodi, mast. Jedino se riba može jesti tokom posta, ali i tu postoje određena ograničenja, dakle postoje dani kada se riba može jesti u toku posta i dani kada ne može. Takođe, postoje dani kada se  posti “na vodi” i dani kada se posti “na ulju”.  Za pripremanje posnih jela koja će zadovoljiti sve potrebe nekada može biti potrebno dosta vremena i truda. 

Post i brza hrana

Posebno je teško poštovati sva pravila posne ishrane onima koji veći deo dana provode van kuće i prinuđeni su da se hrane “usput”. Pekare, kiosci brze hrane i restorani najčešće imaju veoma ograničenu ponudu posnih jela. Sa porastom popularnosti veganske i vegetarijanske ishrane, ova situacija se malo promenila na bolje, ali je i dalje prilično zahtevno pridržavati se posta ukoliko niste u mogućnosti da sve obroke pripremate i konzumirate kod kuće.

Svi smo svesni da na svakom ćošku postoje kiosci brze hrane koji prodaju najčešće roštilj meso, sendviče, pice, peciva… Kada uđete u pekaru dominiraju peciva koja su “mrsna” tako da ne postoji veliki izbor za ljude koji iz ličnih, verskih ili nekih drugih razloga ne jedu proizvode životinjskog porekla. Život je mnogo drugačiji u odnosu na nekoliko godina unazad, tempo života je brži, a mi nikako da se uskladimo sa tim tempom već preskačemo obroke i previše žurimo. Tako ne stižemo ni da pripremimo sebi hranu koju ćemo eventualno poneti na posao. 

Srećom, sve je više lokala koji se trude da svojom ponudom izađu u susret i onima koji žele da, poštujući svoju veru, određenim danima u godini poste. Budite u toku, pratite šta se to novo otvorilo u vašem gradu, bloku, ulici…  

Sada je za vas tu i Poke Olakino! Imamo rešenje za vas, zato skoknite do nas! 

Poke Olakino posna brza hrana

Poke je egzotična havajska hrana koju spremamo na svoj način, ali tako da ostanemo verni metodama havajske kuhinje, a uskladimo je i sa ukusima našeg podneblja. Iako Poke činije možete birati i sa pilećim i junećim mesom, ukoliko postite, možete izabrati činiju sa ribom ili samo sa povrćem i voćem. 

Sigurni smo da nigde nećete naći ovoliko raznovrsnih ukusa, kvalitetnih i zdravih sastojaka u posnoj kuhinji, koja vam je lako dostupna. Naš restoran je pravi izbor za ljude koji žive drugačijim načinom života, zdravo se hrane, a idealan je za vegane, vegetarijance i osobe koje poste. Isto tako i tera ostale da probaju nove stvari i da neke svoje loše navike zamene dobrim. 

Jedna Poke činija je prava vitaminska bomba u kojoj vas čeka riba, voće, povrće, alge, razni sosevi i začini. Poboljšaćete svoje zdravlje ovakvom ishranom, regulisaćete telesnu težinu ukoliko imate problema sa tim, ali najbitnije je da ćete biti svežiji, smireniji i puni energije.

Poke olakino nudi vam posnu brzu hranu – u svetu fast fooda uspeli smo da budemo drugačiji, jedinstveni, da vam zagolicamo maštu, da pravimo nespojive kombinacije za naše podneblje, da vas pokrenemo da pričate o nama i da vam ispunimo očekivanja što se tiče kvaliteta. Ukoliko ste odlučili da postite, ne morate više brinuti šta ćete jesti na poslu i da li će vam ishrana biti jednolična i bezukusna. Mogućnost naručivanja Poke činija još je jedna od prednosti koja će vam pomoći da post prilagodite svom užurbanom tempu. Možete izabrati jednu od naših kombinacija Poke činija – Tofu poke, Tuna i/ili Losos poke, Miso supu, ali možete i napraviti svoju Poke činiju, sastavljenu od vaših omiljenih sastojaka.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email