Šta je poke činija

Možda ste već imali prilike da vidite Poke na društvenim mrežama, kulinarskim emisijama ili, ako ste putovali u zapadne zemlje, možda ste primetili da lokali koji prodaju Poke niču svakodnevno i prete da nadmaše po broju i popularnosti čak i burito barove. Poke je jednostavno postao trend koji obeležava brzu hranu 21. veka.

Dakle, šta predstavlja ovaj trend i kako izgleda?

Poke Olakino Beograd

Poke se na havajskom izgovara kao po-ok (pokej) i označava način sečenja namirnica (poprečno sečenje na komadiće). Poke bowl postao je popularan širom sveta pre svega par godina i gotovo da nema osobe koja makar ne zna kako izgleda ovo jelo, ali, ono što je manje poznato je da je Poke jedno od osnovnih havajskih jela koje ima dugu tradiciju u ovoj zemlji. Poke označava i samu posudu u kojoj se služi ovo jelo i po njoj je i dobilo naziv. Ova prilagođena posuda je sveprisutna na Havajima. Možete je pronaći na benzinskim pumpama, pijacama, prodavnicama, svuda. 

I sada, kada je poke pronašao svoj put van Havaja, ljudi jednostavno ne mogu da ga se zasite.

Originalno havajsko jelo

Poke bowl sačinjavaju isključivo zdrave namirnice u vidu proteina (sveža riba ili tofu) čiji je ukus obogaćen prilozima. 

Poke su osmislili havajski ribari koji bi pripremali ručak tako što bi isekli manje komade neobrađene ribe, nadevali ih sa solju i limom (vrstom braon algi). 

Vekovima unazad su havajski ribari sekli komade ribe na kocke i nadevali ih sa sezonskim sastojcima. Moderne verzije pripreme Poke-a uključivale su soja sos, luk, paradajz i paprike. 

Za razliku od tradiocionalnih jela koja predstavljaju jela za široke narodne mase koja se nikada ne pojavljuju na meniju prestižnih restorana, Poke je pravi izuzetak jer, koliko se smatra osnovnim havajskim jelom, toliko se smatra i egzotičnim i dostojnim da ga prave najistaknutiji kuvari u elitnim restoranima. 

Recept za Poke pojavio se u kuvarima po prvi put 1970. godine.

Havajski Poke

Poke se inicijalno pripremao kao apetajzer na bazi pirinča i tune. Obzirom na jednostavnost pripreme i na dostupnost osnovnih sastojaka koji čine ovo jelo, Poke je postao veoma rasprostranjen na Havajima. Vremenom su nastale različite varijacije Poke-a po pitanju sastojaka, pa su se polako u originalnu verziju uključivala i razna mesa, najrazličitije povrće i topinzi. Danas se Poke može naći u najrazličitijim varijacijama, tako da sigurno postoji kombinacija koja će biti baš po vašem ukusu. 

Prema istoričaru hrane Rejčel Laudanum poke koji danas poznajemo postao je poznat tokom sedamdesetih godina. Koristili su se fileti sveže ribe servirani sa havajskom solju, morskom travom i pečenim kukui nutom. Ovakav način serviranja poke-a i dalje je uobičajen na havajskim ostrvima. 

Od 2012. godine, Poke je preko noći postao ekstremno popularan u Americi. Broj lokala koji je služio Poke drastično je rastao. Uglavnom su to bili restorani brze hrane. Od 2014. do 2016. godine, taj broj se udvostručio. Ovi restorani služili su Poke u tradicionalnom havajskom posuđu, ali su se pojavile i modernije verzije istog. U prilagođenim verzijama Poke-a pojavili su se novi sosevi i marinade koje nisu korišćene ranije. Osmišljen je i Poke festival koji traje 3 dana i na kojem izlagači predstavljaju svoje verzije Poke-a, ali i nove verzije samomg posuđa u kome se Poke služi. 

Zašto popularnost Poke-a raste na dnevnom nivou?

  • Poke je pre svega, jelo koje je jednostavno napraviti i predstavlja vrlo zdravu i ukusnu varijantu obroka. 
  • Poke je idealna hrana za one koji nemaju puno vremena, a žele da pojedu nešto kvalitetno, obogaćeno vitaminima i što će ih okrepiti za ručak na poslu, sa prijateljima, ali i za one koje hoće da iznenade svoje goste nesvakidašnjim i zdravim obrokom. 
  • Mnogi ga smatraju i unapređenom verzijom sušija, koji je pritom jednostavniji za jelo.  

Poke činija u verziji Poke Olakino

U našem meniju možete da izaberete jednu od sedam vrsti Poke činije koju pravimo, a možete i da kreirate svoj poke koji će vas sigurno oduševiti svojom jednostavnošću i ukusom. 

Ukoliko niste imali priliku da već isprobate Poke, preporučujemo da se za prvi put odlučite za neku od jednostavnijih varijanti ovoga jela, a kasnije možete da ekserimentišete sa ekstravagantnijim sastojcima i da čak kreirate svoju verziju Poke-a. 

U našu ponudu uvrstili smo i Poke verzije koje su prilagođene srpskom podneblju, pa osim kombinacija sa ribom i tofuom, možete poručiti i kombinaciju sa junećim ramstekom, piletinom i slično. 

Glavni sastojci Poke činije:

Evo šta se nalazi u klasičnoj varijanti Poke-a sa tunom. 

Pirinač: Većina Poke recepata zasniva se na bazi od pirinča. Topao pirinač sa topinzima daje pravu kontratežu superhladnoj tuni. U nekim receptima predlaže se čak i da se za bazu koristi samo povrće ili nudle od tikvica za još zdraviju varijantu ovoga jela. U našoj ponudi za osnovu možete izabrati pirinač (beli ili integralni), salatu ili kinou. 

Riba: Zlatni sastojak Poke-a sa ribom je tuna, ali, ukoliko ne preferirate ukus iste, možete i kreirati svoju kombinaciju sa lososom. Ukoliko sirova riba jednostavno nije za vas, preporučujemo vam da za protein odaberete tofu, piletinu ili juneći ramstek. 

Topinzi: Vaš Poke postaće savršen kada se svi ukusi povežu sa topinzima. U Poke Olakinu na raspolaganju vam je veliki izbor topinga kao što su: avokado, guacamole-pasta od avokada, masago zeleni, masago crveni, wasabi, morska trava, kiseli đumbir, krabino meso i wakame.  

Nadevi: A kako biste dodali poseban šmek vašoj kombinaciji, možete iskoristiti nešto od sledećih nadeva: susam, semenke od bundeve, nar, shitake suvi i pinjoli.  

Dakle, šta čekate? Da li ste već počeli sa pokeisanjem?

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email