Šta je smuti (smoothie)?

Navike u ishrani se sa svakom novom generacijom menjaju, pa nije začuđujuće što ih pojedinci relativno teško prihvataju. 

Zapravo, danas je takva situacija da sve ono što je ranije bilo itekako poželjno koristiti u ishrani, sada se smatra gotovo potpuno nezdravim. Tako je, recimo ranije bilo sasvim normalno da se konzumira beli šećer i suncokretovo ulje, odnosno svinjska mast, te da se dodaje blaža ili jača zaprška, pripremljena od belog brašna. Međutim, danas se upravo takve namirnice smatraju izuzetno nezdravim, pa se ćesto može čuti da su beli šećer, belo brašno i so tihe ubice, te da ih definitivno treba izbaciti iz svakodnevnog jelovnika. A umesto suncokretovog ulja ili svinjske masti se preporučuje koristiti najpre hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo, a zatim i ulje od semenki grožđa.

Ipak, vrlo je teško stati na stranu zagovornika trenutno zdrave ishrane ili na stranu onih, koji se drže navika koje su im usadili roditelji. 

Jedna od, slobodno možemo reći novotarija u ishrani jeste i takozvani smuti.

Šta je smoothie?

Ovaj pojam potiče od engleskog termina (smoothie) i opšte je prihvaćen u srpskom jeziku. Slobodno se može prevesti kao kremasto ili glatko, što on definitivno jeste.

Napitak koji se priprema od voća ili povrća, koje je ili zamrznuto ili podrazumeva dodatak leda, a uz određenu bazu jeste čuveni smoothie. Kada kažemo baza, mislimo ili na običnu vodu ili na jogurt, odnosno mleko. 

Kako se priprema smuti?

Najbitnije je da imate blender ukoliko želite da konzumirate ovaj napitak. A njegova priprema je vrlo jednostavna i traje bukvalno par minuta. 

Dovoljno je da izaberete idealnu kombinaciju voća i povrća, te da dodate vodu, mleko ili jogurt, a po želji i led, pa da sve to zajedno izmiksate u blenderu. I smoothie je već pripremljen. 

Kao što vidite, uopšte nije teško pripremiti ovaj napitak, a njegove blagodeti za organizam su velike. 

Za šta je dobar smoothie?

Nekada je fokus bio stavljen na ceđene sokove od svežeg voća, a kasnije je tome dodato i povrće. Ali već smo pomenuli da se navike u ishrani vremenu menjaju, pa se tako došlo i do otkrića ovog napitka. 

Smuti se prvenstveno preporučuje mališanima, a vrlo je važno da pažljivo odaberete voće i povrće, koje će vaše dete konzumirati. Takođe, za decu se obično preporučuje koristiti mlečnu bazu, jer gotovo uvek ona bolje reaguju na smoothie sa jogurtom ili sa mlekom. Možete dodati omiljeno voće vašeg mališana, a skoro svako dete odlično reaguje najpre na smuti sa bananom, zato što je to prilično sladak napitak. 

Ukoliko želite da poboljšate ukus, takođe možete dodati i čokoladu za kuvanje, odnosno mlečnu, ali i pahuljice i sušeno voće. Na taj način ćete svom detetu dati sasvim dovoljno vitamina i minerala, a istovremeno ćete uticati i na poboljšanje kvaliteta imuniteta njegovog organizma. 

U osnovi, smoothie je dobar za sve! Jednostavno govoreći, na taj način svako unosi dovoljnu količinu hranjivih materija, te se i zdravlje pojedinca tako poboljšava u celini. 

Recepti za smuti sa voćem

Uvek se preporučuje da svako pronađe recept za smoothie sa voćem koji će njemu lično najviše odgovarati. Zato i jeste vrlo nezgodno navoditi bilo kakav način pripreme, jer se ukusi svakoga od nas razlikuju. 

Recept za smoothie sa voćem obično podrazumeva korišćenje vode kao baze. Dovoljno je da dodate recimo jagodu, malinu i jabuku, kao i bananu, te led i vodu, pa da imate odličan energetski napitak, koji je uz to i potpuno prirodan. 

Naravno, ovo je samo jedna od ideja za njegovu pripremu, a najbolje je da istražujete sami. Jedan dan, recimo probajte da pomešate samo pomorandžu, bananu i jabuku sa vodom, a dodajte i led ako želite. Drugi dan, opet imate mogućnost da svemu tome dodate i malo bobičastog voća, kao i đumbira ili badema, te ostale sastojke koje volite da konzumirate. Tako ćete pronaći idealnu kombinaciju i uživati u sjajnom ukusu!

Recepti za smoothie sa povrćem

Ista preporuka važi i kada odlučite da pripremate smuti sa povrćem, a obično se kombinuje cvekla, šargarepa i celer. 

Međutim, vi tome možete dodati i malo kupusa, ali i spanaća ili blitve, ukoliko vam ukusi tog povrća odgovaraju.

Potpuno isto kao i kada se priprema sa voćem, recept za smoothie sa povrćem uključuje odabranu bazu i povrće. Ipak, zbog lepšeg ukusa se uvek preporučuje da taj napitak bude pripremljen uz dodatak vode i eventualno leda. 

Da li je dobro pripremati smuti i sa povrćem i sa voćem?

Ne postoji ograničenje u kombinovanju namirnica kada se priprema smoothie, pa svako bira varijantu koja njemu lično najviše odgovara. 

Ipak, nutricionisti ne preporučuju kombinovanje povrća i voća u jednom napitku, već njihovu potpuno odvojenu pripremu. 

Da li je dobro konzumirati smoothie svaki dan?

Neko ko otkrije sve prednosti unošenja voća ili povrća na ovaj način će sasvim sigurno dati potvrdan odgovor na ovo pitanje. Postoje mnogi ljudi koji smoothie pripremaju svaki dan uz kombinaciju različitih namirnica, a posebno ukoliko žele da smršaju.

Međutim i ovde važi pravilo kao i za sve, da ne treba preterivati. U principu, nutricionisti iznose opštu preporuku da smuti treba obavezno konzumirati na gladan stomak i to ujutru. Obično se preporučuje da posle toga oko 30 do 60 minuta ne unosite ništa osim obične vode. 

Ipak, prilično je nezgodno dati jedinstven odgovor na ovo pitanje, pa se zato izbor uvek prepušta svakome pojedinačno. 

Samo nemojte preterivati i izgladnjivati se, te fokus staviti isključivo na konzumaciju ovog napitka. Čvrstu hranu bi svakako trebalo da unosite, a poželjno je i da konzumirate ribu i meso, ali i ostale namirnice koje ne mogu da budu pripremljene na taj način.

Prednosti i mane zdrave ishrane 

Da bismo mogli da govorimo o zdravoj ishrani moramo se fokusirati na pojedinca. Tako ono što nekima izuzetno prija, druima pravi problem sa varenjem, na primer ili čak čini da nabace koji kilogram više. 

Upravo iz tog razloga je bitno da o pojmu zdrave ishrane svako razgovara sa stručnjacima, odnosno sa školovanim nutricionistima na prvom mestu. 

Na osnovu stanja organizma svakog pojedinca će ti stručnjaci napraviti plan ishrane, u kome će se naći namirnice koje sigurno prijaju toj osobi. 

Naravno da mnogi od nas na svoju ruku uzimaju određene namirnice, misleći da će se tako rešiti nagomilanih kilograma, odnosno da će rešiti određene probleme sa varenjem ili nadimanje. Međutim, sve to je ipak mač sa dve oštrice i treba biti vrlo pažljiv prilikom definisanja plana ishrane bez pomoći stručnjaka. 

Samo tako možemo govoriti o prednostima zdrave ishrane, a što se mana tiče, ima i njih naravno. Jedna od glavnih negativnih karakteristika takvih promena u ishrani jeste fokusiranost i opterećenost svakog pojedinca. Naime, ako zaista želite da učinite nešto dobro za sebe i svoj organizam, onda je najbolje da promenite navike u ishrani, ali bez ikakvog opterećenja – jednostavno zato što želite i shvatate da će vam to pomoći da se bolje osećate.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email