Šta je zdrava hrana?


Isplanirajte režim ishrane u kome ćete uživati i neće vam biti teško da ga se pridržavate

Zdrav način ishrane ne mora da znači da se pridržavate striktnih pravila, održavate nerealistično vitku liniju ili da se lišavate hrane koju volite. Zdrav način ishrane znači da se osećate odlično i imate više energije jer zdrava ishrana podrazumeva da vremenom poboljšavate svoje celokupno zdravstveno stanje, ali i raspoloženje. 

Hrana za telo i za raspoloženje

Ukoliko vam je “prekipelo” od svih revolucionarnih dijeta i saveta za zdraviju ishranu koji imaju zakonitosti koji međusobno isključuju jedni druge – niste sami. Čini se da posle svakog eksperta koji tvrdi da je određena namirnica dobra za zdravlje, dolazi novi koji će nam izneti gomilu činjenica koje će nas ubediti u suprotnu tvrdnju.  

Međutim, ako se držite ovih jednostavnih saveta, možete izaći iz čitave te konfuzije i naučiti kako da osmislite i da se pridržavate ukusne i raznovrsne dijete koja je dobra kako za vaše telo, kao i za vaše raspoloženje. 

Poke prilozi

Kako se hraniti zdravo?

Jesti zdravo ne mora da bude komplikovano. 

Dok se određenim namirnicama prepisuje da mogu da utiču na raspoloženje, generalni režim ishrane kojeg se pridržavate svakodnevno je ipak najvažniji. Kamen temeljac zdrave ishrane podrazumeva da se tretirana hrana zameni pravim namirnicama kada god je to moguće. Konzumiranje hranu koja je najpribližnija svom izvornom obliku može da napravi ogromnu promenu u načinu na koji razmišljate, kako izgledate i kako se osećate. 

Osnove zdrave ishrane

Dok neke ekstremne dijete mogu da zagovaraju suprotno, svima nam je potreban balans proteina, masnoća, ugljenih hidrata, vlakana, vitamina i minerala da bi održali zdravlje. 

Nije neophodno da eliminišete određene kategorije hrane iz svoje ishrane, već je predlog da odaberete zdravije opcije iz svake kategorije namirnica. 

Proteini nam daju energiju da funkcionišemo i takođe su blagotvorni za raspoloženje i kognitivne funkcije. Dok se previše proteina ne preporučuje osobama koje boluju od bolesti bubrega, najnovija istraživanja govore u prilog tvrdnji da nam je svima neophodno mnogo više kvalitetnih proteina, pogotovo što smo stariji. 

Konzumiranje više i kvalitetnijih proteina ne mora da znači da bi morali da konzumirate više životinjskih namirnica – raznovrsni izbori biljnog porekla mogu takođe da ostvare dovoljnu količinu proteina koja nam je potrebna. 

Masnoće. Nisu sve masnoće iste. Dok loše masnoće mogu da unište dijetu i povećaju rizik od određenih oboljenja, dobre masnoće štite naš mozak i srce. Zapravo, zdrave masnoće kao što su omega 3 masne kiseline su vitalne za naše fizičko i emocionalno zdravlje. Uključivanjem više zdravih masnoća u ishranu može se značajno popraviti raspoloženje, pojačati blagostanje organizma i čak i smršati. 

Vlakna. Konzumiranjem hrane koja je bogata vlaknastim materijama (žitarice, voće, povrće, orašasti plodovi i mahunarke) možemo uticati na smanjenje rizika od srčanih bolesti, šloga i dijabetesa. Takođe, konzumiranjem ovih namirnica možemo da poboljšamo elastičnost kože i čak i da smanjimo kilažu. 

Kalcijum. Svima je poznato da nedostatak kačlcijuma u organizmu može da dovede do osteoporoze, ali ako ne konzumirate dovoljno hrane bogate kalcijumom rizikujete da budete anksiozni, depresivni i da imate problema sa spavanjem. Bez obzira koliko godina imate i kojeg ste pola, ne smete zanemarivati kalcijum u ishrani. Morate smanjiti konzumiranje onih namirnica koje smanjuju nivo kalcijuma i da konzumirate dovoljno magnezijuma, vitamina D i K koji će pomoći kalcijumu da ostvari svoj potencijal. 

Ugljeni hidrati predstavljaju jedan od glavnih izvora energije, ali većina ugljenih hidrata morala bi da dolazi iz povrća, žitarica i voća, a ne šećera i prerađevina. 

Izbacivanje belog hleba, peciva, skrobova i šećera može da spreči brzi porast šećera u krvi, fluktuacije raspoloženja i energije, kao i nakupljanje masti, posebno oko struka.

Odakle krenuti?

Prebacivanje na zdraviji režim ishrane ne mora da bude odluka koja podrazumeva “sve ili ništa”. Ne morate da budete savršeni, ne morate da potpuno eliminišete hranu koju volite i ono što sigurno ne morate jeste da preokrenete način svoje ishrane preko noći – to zapravo nikako i nije preporučljivo. 

Bolji pristup jeste da počnete sa malim izmenama. 

Neka vam ciljevi budu skromni i uspećete da postignete mnogo više gledano dugoročno. Na taj način nećete se osećati deprimirano ili preplavljeno obavezama. 

Gledajte na planiranje zdravog režima ishrane kao niz malih, ali značajnih odluka – kao što je, na primer, uvrštavanje salate uz jedan obrok svakoga dana. Kada vam te male promene postanu navika, možete da nastavite sa dodavanjem novih odluka. 

Pripremite se za uspeh

Postarajte se da sve bude jednostavno. Zdrav režim ishrane neka vam ne bude zahtevan. Umesto da se neprestano okupirate brojanjem kalorija, na primer, posmatrajte se da na dnevnom nivou vaš režim sadrži što raznovrsnije i sveže namirnice. Fokusirajte se na izbegavanje konzervirane i obrađene hrane i postarajte se da u ishranu uvrstite što više svežih namirnica kada god vam je to izvodljivo. 

Brza zdrava hrana – zdrava hrana na vašoj adresi

Ukoliko ste zabrinuti jer nemate dovoljno vremena da nabavite i pripremite sveže namirnice svakodnevno ili vam je teško izvodljivo da se zdrave ishrane pridržavate na poslu, mi imamo rešenje. Poke olakino nastao je kao odgovor na problem nedostatka zdrave brze hrane u Beogradu. U našem meniju možete poručiti jednu od 7 verzija Poke obroka sa ili bez mesa koji predstavlja savršeno izbalansiran obrok koji će vas opskrbiti sa dovoljno energije da se izborite sa svim obavezama koje vas očekuju. Takođe, možete kreirati i svoju verziju Poke činije i da se poigravate sa kombinacijama. U svakom slučaju, očekuje vas provereno zdrav i ukusan obrok koji će osigurati da se osećate P- OK 😉

Počnite sa Pokeisanjem, odmah!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email