Vegetarijanski fast food

Sigurno ste čuli, pogotovo u poslednjih par godina kako je vegetarijanski način ishrane mnogo zdraviji način da se hranite jer je konzumacija prevelike količine mesa loša kako za vaše srce, loša za vaše srčane mišiće, a samim tim i za celokupan organizam. 

poke tofu - brza hrana za vegetarijance

Sa etičke tačke gledišta, verovatno znate da vas konzumiranje mesa na neki način čini odgovornim za nasilje nad životinjama, a ta tvrdnja nije daleko od istine. Verovatno ste i čuli za mnoge poznate ličnosti koje su vegetarijanci (na primer, Bred Pit i Anđelina Žoli). 

Zbog svega navedenog, trend vegetarijanstva svakodnevno raste, a samim tim, raste i potreba za vegetarijanskim fast food-ovima. 

Kako je nastao i razvijao se vegetarijanski fast food?

Trend vegetarijanstva počeo je da jača u Americi pre 20tak godina nakon što je sve više bilo onih koji su se odlučivali da potpuno eliminišu meso iz svoje ishrane. Vegetarijanstvo postaje mejnstrim, a fast food lanci nastojali su da izađu u susret novim zahtevima svojih potrošača i da u ponudu uvrste obroke bez mesa umesto klasičnih burgera i pržene piletine koji su do tada bile glavne odlike fast food-a. 

Prvi pokušaji nisu uvek bili i uspešni. 

Burger od pečuraka

Jedan od tih pokušaja je i čuveni Burger od pečuraka. Burger od pečuraka izgledao je kao burger – nalazio se u klasičnoj burger lepinji unutar koje je bila ogromna pečurka koja je pržena i prekrivena sirom. Činjenica je da je ovaj burger bio “vegetarijanski”, ali to nije nužno značilo da je burger od pečuraka predstavljao zdraviju varijantu obroka. Ovaj burger imao je skoro 600 kalorija, što je čak za 100 kalorija više od regularnog burgera. Pored toga, vegetarijanska opcija sadržala je čak tri puta više natrijuma nego verzija ovog burgera sa mesom. 

Vegi Burger (Burger King)

2002. godine, poznati fast food lanac Burger King uvrstio je u svoju nacionalnu ponudu i Vegi burger. Pljeskavica je bila napravljena od soje, žitarica i dinstanog povrća i podržana je kao zdravija opcija. Međutim, vremenom je ovaj burger svrstan u najmanje popularan proizvod Burger King-a, i iako se isto smatralo za katastrofu, ovaj potez je bio dovoljan da se izazove najveći konkuent Burger King-a, a to je bio, kao što već i sami možete da pretpostavite – McDonald’s. 

Mc Vegi

2003. Mc Donald’s lansira nov proizvod nazvan Mc Vegi kao glavni proizvod u ponudi “Salate i ostalo” koji za cilj ima da ponudi samo zdravije varijante obroka. Jedini problem bio je taj što je Mc Vegi imao istu količinu kalorija kao i Big Mac. Drugi problem sastojao se u tome što većina ljudi koja redovno posećuje McDonald’s ne spada u vegetarijance, tako da je i ovaj proizvod do kraja tekuće godine potpuno pao u zaborav. 

Suviše nemoguć da bi bio istinit

Kompanija Impossible Foods lansirala je sezonsku bezmesnu pljeskavicu koju su nazvali Impossible Burger. Ova pljeskavica imala je ukus prave goveđe pljeskavice poput bilo koje klasične koja je postojala pre toga i ovaj proizvod uvršten je u ponudu Fatburgera i White Castle-a. Ovaj “čudotvorni” proizvod koji je imitirao ukus pravog burgera, samo bez svih kalorija i masnoća bio je sve, samo ne odobren od strane FDA ( američke federalne agencije za hranu i ljudsko zdravlje) jer takav proizvod nije nikako mogao biti zdrav za ljudsku upotrebu. Ovi burgeri sadržavali su heme – molekule koji su se mogli naći u životinjskom tkivu, ali i u tragovima u korenu soje. Za proizvodnju heme koristio se genetski modifikovan kvasac koji je takođe na listi neodobrenih stavki od strane FDA. 

Da li je pomfrit iz Mc Donald’s-a bila jedina opcija?

Godinama gladni vegetarijanci nisu imali adekvatnu zamenu za brz vegetarijanski obrok, osim u Mc Donalds’u – jer oni prodju na tone pomfrita koji se pravi samo od krompira, ulja i soli, zar ne? Ne zapravo. Pre nego što pomfrit uopšte dospe u neki od McDonald’s-ovih lokala, proizvođači u njega dodaju brojne hemikalije i pojačivače ukusa, uključujući i tragove govedine. 

Vegetarijanski fast food danas

Poslednjih par godina vegetarijanski fast food-ovi su toliko evoluirali da prethodno navedeni promašaji više nikako nisu jedina brza opcija za vegetarijance. Ukoliko ste i sami vegetarijanac, više ne morate svakodnevno da razmišljate o nabavljanju namirnica niti da posebno pripremate svaki obrok, jer, čak i u našoj maloj Srbiji postoji izbor lokala koji služe brze obroke za vegetarijance koji nisu ni nalik Mc Vegiju ili Impossible burgeru. Tako je, postoje lokali čiji se obroci zasnivaju na izbalansiranim obrocima sa samo zdravim sastojcima koji i jesu jedna od najbitnijih odlika vegetarijanstva. 

Poke za vegetarijance u Beogradu

Svesni potrebe naših sugrađana za zdravijom varijantom brzog obroka kreirali smo Poke činije koje su pogodne i za vegetarijance. U našoj ponudi možete se odlučiti za jednu od par ponudjenih opcija sa svežim povrćem i tofu sirom ili možete kreirati svoj Poke i na taj način napraviti obrok koji će sigurno biti izbalansiran ručak, užinu ili večeru, ali i pravo uživanje za sva vaša čula. 

Vegetarijanstvo nikada nije bilo lakše. Sve što je potrebno jeste da odaberete svoju opciju zdravog vegetarijanskog obroka, poručite putem sajta ili telefonom i vaš Poke obrok ubrzo će stići na vašu odabranu adresu. 

Poke možete konzumirati kod kuće, kada nemate dovoljno vremena za pripremu obroka, kao brzi obrok sa društvom, kao ručak na poslu ili tokom večere sa prijateljima. 

Ne morate brinuti kada vaše kolege sa posla koji nisu vegetarijanci žele da poruče ručak za dostavu. 

Ne morate dalje da tražite ukoliko želite da iznenadite svog prijatelja koji ne konzumira meso kvalitetnim i ukusnim obrokom. 

Ono što je sigurno jeste da ćete dobiti obrok koji će vas zasititi što kvantitativno, ali i kvalitativno, koji je zdrav, ali ujedno i vrlo ukusan. 

Šta čekaš? Poruči svoj Vegi Poke odmah!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email