Smoothie za mršavljenje

Kako bi bilo lepo kada bi neko pronašao čarobni napitak za mršavljenje… Možemo da jedemo šta želimo i koliko želimo, a imamo idealnu težinu. Ali taj čarobni napitak još uvek, na žalost mnogih nije izmišljen.

Ipak, ima određenih namirnica za koje se zna da blagotvorno utiču na telesnu težinu, ali bez fizičke aktivnosti teško da je moguće smršati. 

Kako do idealne telesne težine?

Nema čarobnog napitka, da tu nedoumicu razrešimo odmah. Ako ste već došli u situaciju da imate višak kilograma, onda definitivno treba da promenite određene životne navike. 

A to na prvom mestu znači da bi trebalo fizički da se aktivirate. Naravno da se ne podrazumeva obavezan odlazak u teretanu, na primer, ali svakodnevna lagana šetnja je definitivno poželjna za početak. 

Sledeće što morate raditi jeste da analizirate svoj način ishrane, te da uvrstite više svežeg voća i povrća. 

Naravno da ima onih koji ne mogu da se odreknu mesa, kao ni mesnih prerađevina, ali moraju biti svesni da preteran unos upravo prerađevina negativno utiče na kilažu. 

Šta je zapravo smoothie?

Evo kratkog objašnjenja o tome šta je smuti. Kako se ubrzava tempo života, tako je sasvim logično i da se životne, ali i navike u ishrani menjaju. Upravo zbog toga je primarno i lansiran takozvani smuti, što je napitak koji se vrlo brzo priprema. Ujedno omogućuje svakome ko ga konzumira da se zdravo hrani i da unosi sve one namirnice, koje će na njegov organizam blagotvorno uticati. A u isto vreme, uopšte ne mora nepotrebno gubi vreme i da ga dugo priprema.

Jednostavno, željene vrste voća, odnosno povrća je potrebno staviti u blender, a zatim dodati ili vodu ili jogurt ili mleko. Bukvalno je potrebno par minuta da bi smoothie bio pripremljen, a njegov efekat na mršavljenje je posebno značajan. 

Smuti za mršavljenje 

Ako je moguće pronaći neki napitak, koji ima blagotvoran uticaj na održavanje telesne težine, onda je to definitivno ovaj. 

Međutim da bi zaista mogao da bude korišćen smoothie za mršavljenje, potrebno je da pažljivo kombinujete voće, kao i povrće. Svakako treba imati na umu da nije potrebno mnogo truda da bi ovaj napitak bio pripremljen, pa će samim tim i čitav postupak mršavljenja biti mnogo lakše sprovesti. 

Posebno bi trebalo voditi računa o tome da ne budu korišćene one namirnice, za koje se pouzdano zna da izazivaju nadimanje, odnosno koje negativno utiču na apetit, u smislu da ga poboljšavaju.

Smoothie za mršavljenje – recepti

Naravno da postoji nebrojeno recepata, odnosno kombinacija voća i povrća, čije će konzumiranje vremenom dovesti do toga da vaša telesna težina bude zadovoljavajuća. 

Upravo iz tog razloga je najbitnije da izaberete onaj smuti za mršavljenje, koji vašem organizmu najviše odgovara. 

Preporuka je brojnih nutricionista i da ovaj napitak treba konzumirati na prvom mestu za doručak, odnosno na prazan želudac. Tako ćete uspeti da iskoristite sve hranljive elemente na najbolji mogući način. Podrazumeva se da ima i onih stručnjaka, koji tvrde potpuno suprotno, te preporučuju da ovaj napitak bude zamena za ručak ili večeru, a da doručak bude energetski naročito jak. I jedni i drugi su donekle u pravu, a svako od nas bi trebalo da osluškuje svoj organizam i koristi taj napitak onda kada mu najviše prija.

Maline, jabuke, lubenica, ali i višnje, kao i đumbir su gotovo obavezni sastojci svakog napitka ove vrste, koji želite da koristite kako biste svoju telesnu težinu doveli do idealne. 

Ukoliko koristite isključivo smuti za mršavljenje, onda je svakako preporuka da za bazu koristite običnu vodu. U određenim slučajevima možete kao osnovu koristiti jogurt, ali je svakako tada poželjno da on bude sa manjim procentom masti. 

A ako se odlučite da za bazu koristite mleko, mnogi stručnjaci su saglasni da je poželjno koristiti ili sojino ili pirinčano, odnosno bademovo mleko, ali svako bira ono koje prija njegovom organizmu. 

Jedan od najpoznatijih jeste zeleni smoothie za mršavljenje, koji se često preporučuje i za detoksikaciju organizma. A on se priprema, kao i svaki drugi napitak te vrste, vrlo jednostavno. Obično se preporučuje koristiti odabrano zeleno povrće, kao što je spanać, kelj i peršun, zatim rukola, ali i raštan i blitva. Postoje i recepti za smoothie za mršavljenje koji podrazumevaju i korišćenje listova cvekle, ali i celera. Koju ćete kombinaciju od svih odabrati zavisi samo od vas i potreba vašeg organizma. Taj napitak se preporučuje svima, uz izuzetak onih osoba koje imaju bilo kakvo oboljenje organa za varenje ili kod kojih je dijagnostikovan dijabetes. 

Bilo kako bilo, zeleni smuti za detoksikaciju je dobro koristiti u određenom vremenskom periodu svakodnevno. 

Ako želite da imate energije tokom celog dana, a da se ne ugojite, onda je dobro kombinovati banane sa malinama i sa orašastim plodovima. Takođe, tako pripremljen smoothie će imati pozitivno dejstvo i na kvalitet vaše kože. Dovoljno je da pomešate bananu, maline i badem, te da dodate vodu ili bademovo mleko. Podrazumeva se da možete kombinovati i druge vrste voća. 

Sledeći recept za smoothie je dobro koristiti kako biste poboljšali probavu, jer utiče na regulaciju neredovne stolice. U principu, ako imate zatvor, idealna kombinacija uključuje krušku, cveklu i vodu ili mleko po izboru, a poželjno je da to bude bademovo. 

Kada je u pitanju smoothie za mršavljenje, preporučuje se kombinacija malina, pomorandži i mladog spanaća, odnosno neke druge vrste zelenog povrća po izboru. Najbolje je tada da za bazu koristite običnu vodu. Preporuka je u napitak ubaciti i grejpfrut, jer je dobro poznato da ovo voće ima vrlo pozitivan uticaj na smanjenje celulita i apetita. 

O čemu treba voditi računa kada koristite smoothie za mršavljenje?

Da ne bi došlo do negativnih efekata, idealno je smuti za mršavljenje kombinovati sa drugom čvrstom hranom. Zapravo ne bi trebalo konzumirati samo smoothie umesto svakog obroka, a posebno ne bi trebalo piti stalno taj napitak pripremljen od istih namirnica. 

Zapravo nutricionisti, koji preporučuju konzumiranje voća i povrća na ovaj način su saglasni u tome da treba kombinovati različite namirnice, te maksimalno osluškivati organizam. Radi se o tome da je idealno menjati voće i povrće koje koristite, sve dok ne pronađete kombinaciju koja u potpunosti prija vašem organizmu. A i nakon toga bi trebalo da nastavite da eksperimentišete, jer ako se unose samo određene namirnice, lako se može desiti da se organizam njih zasiti vremenom, pa da dođe i do netolerancije. 

Podrazumeva se da nije dobro ni preterivati, pa je na dnevnoj bazi preporuka uneti 400 ml ovako pripremljenog napitka. 

Svakako je važno konzumirati i vodu u toku dana, a brojni nutricionisti smatraju da je poželjno piti oko 2 l čiste vode dnevno. 

Najbolje je konzumirati smoothie za mršavljenje pre doručka, ali nikako njega ne koristiti umesto bilo kog obroka. Postoje nutricionisti koji smatraju da ovi napici mogu da zamene samo ručak ili večeru, te da ih definitivno treba izbegavati ujutru. 

U svakom slučaju je najbolje da lično pronađete kombinaciju povrća i voća, koja će vašem organizmu najviše odgovarati. 

Dodaćemo i to da pored svih pomenutih namirnica, smoothie za mršavljenje može uključiti i različite semenke, odnosno sirove koštunjave plodove, a što opet sve zavisi od potreba vašeg organizma.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email