Zdrav obrok – Poke činija

Verovatno vas često uhvati panika jer osećate da vam vreme ističe a ne stižete da obavite ni polovinu dnevnih obaveza. Obično je sva ta jurnjava praćena ogromnim stresom, umorom, nezadovoljstvom a pre svega neredovnom i nezdravom ishranom. 

Iako ste još u detinjstvu slušali da je najvažnije zdravo se hraniti i da uvek moramo imati vremena za redovan i zdrav obrok, često je to ono što nam izostane u toku dana. Nemamo dovoljno vremena, nismo na vreme pripremili potrebne namirnice, ne stižemo da odemo do prodavnice ili pijace… Bezbroj razloga koji nas obično vode nezdravoj i nutritivno nekvalitetnoj ishrani koja kasnije ostavlja posledice po naše zdravlje. 

Gojaznost, povećan krvni pritisak, hiperglikemija, nedostatak energije, nedovoljno sna, tromost, dekoncentrisanost itd. Ovo su samo neke od posledica koje se javljaju kao rezultat našeg nezdravog života i ishrane. Da bismo sve ovo promenili ili prevenirali potrebno je da donesemo neke odluke u svom životu i da se toga doslovce pridržavamo. 

Karakter i odlučnost su prvi koraci ka promenama. Nemojte da vas na promene nateraju posledice i problemi, menjajte stvari dok još nije kasno. Ovo se prvenstveno tiče vaše ishrane. Znajte da sve ono što unesete u toku dana u organizam kasnije se odrazi na vaše psihičko i fizičko zdravlje. 

Najlakše je otići do prve pekare i pojesti nešto u hodu, na brzinu, dok jurimo kroz grad ili između dve tramvajske linije. Da li ste nekada osetili posle takvog nutritivno lošeg obroka prepunog šećera i ugljenih hidrata da se osećate loše, da vam se spava, da ste tromi i neraspoloženi, da ste dekoncentrisani ili bezvoljni? Sve je to rezultat nezdrave ishrane. 

Dostava hrane

Ako ne stižete da pripremite zdrav obrok, možete ga poručiti. Postoje ljudi koji misle na vas, koji se trude da svaka porcija hrane koju ćete pojesti bude odlično izbalansirana, zdrava, kvalitetna, sveža i sigurna. Zbog toga dostava zdrave hrane može biti rešenje.

U moru različitih ponuda, poslednjih godina nude nam se i tradicionalne kuhinje zemalja koje nisu u našem bliskom okruženju. Sve je to za nas pomalo nepoznato i egzotično, ali mnogi narodi od davnina zaista brinu o onome šta jedu i šta unose u organizam. Ono što je dobro to je mogućnost da i mi probamo hranu nama dalekih naroda kao i mogućnost da ona postane redovna na našem meniju. To je hrana koju možete jesti svakodnevno, kao glavni obrok ili kao predjelo. 

Da li ste probali nacionalno havajsko jelo koje se naziva „poke činija“ odnosno „poke bowls“? Ako do sada niste eto prilike da probate najbolji poke obrok u okruženju. Možete se prepustiti iskusnim kulinarima koji će ga pripremiti za vas, možete sami izabrati šta želite da vaša poke činija sadrži i za sve to ne morate izaći iz stana, doneće vam na kućnu adresu. Celokupna ponuda “Poke Olakino” restorana  prilagođena je tako da se vi osećate dobro, sito i zdravo. 

Poke Olakino Beograd

Šta treba zdrav obrok da sadrži? Kako da adekvatno izbalansirate namirnice? Koliko treba da pojedete da biste bili siti? Ovo su pitanja na koja mnogi od nas nemaju odgovor. Svi odgovori na ova pitanja nalaze se u jednoj porciji “Poke obroka”. 

Šta je poke i zašto je idealan i zdrav obrok

Na početku par zanimljivosti o poke činiji. U svetu kulinarstva mnogo toga se iz godine u godinu menja. Trendovi ne zaobilaze ni pripremu namirnica, posluživanje i marketing. Ono što je tendencija u celom svetu jeste povratak starim vrednostima u kombinaciji sa novim ukusima. Odnosno, vraćamo se tradicionalnim jelima, zdravoj hrani obogaćenoj novim namirnicama. Kombinacijom voća i povrća, sirove i kuvane hrane, starih sorti žitarica i začinskih trava dobijamo nove ukuse. Puno toga na jednom mestu možete pronaći u “poke činiji”.

Poke je praktičan, originalan, bogat ukusima i mirisima, privlačan oku i prvenstveno zdrav obrok. Ono što je dobro kod poke obroka je to što se može napraviti bukvalno od onoga što imate u frižideru. Osnova poke činije je sirova riba, u originalnom receptu u pitanju je Ahi tunjevina, mada možete koristiti i neku drugu vrstu ribe, najčešće je to losos. Riba se marinara u umaku od začina i soja sosa.  Na ovakvu osnovu možete dodavati i ostale sastojke u vidu tofu sira, algi, gljiva, pirinča, voća, povrća, soseva, semenki, klica… Upravo je to ono što ga čini posebnim. Bogatstvo ukusa, raznolikost, šarenilo, bogat nutritivni sastav i veliki broj zdravstvenih benefita. Sprema se brzo, sadrži sve što nam je potrebno u toku dana od vitamina i minerala, a  jede se sa uživanjem jer je ukusan i neodoljiv. 

Poke na havajskom znači “seći ukoso”, što znači da se riba seče na poseban način kako bi se sačuvala struktura mesa, ukus i hranjivi sastojci. Pored toga što je tradicionalno jelo na Havajima i u Japanu, poke je sve više popularan i u ostatku sveta. Poslednjih godina izuzetno je popularan u SAD a polako zauzima svoje mesto i u zemljama EU. Svaki savremen restoran koji želi da zadovolji potrebe svojih posetilaca mora u svoju ponudu da uvrsti poke obrok. Važno je da poke prati i određeni kvalitet. U “Poke Olakinu” dobijate kvalitetan, svež i jedinstven poke obrok a uverićete se samo ukoliko probate. 

Šta sve treba da sadrži zdrav obrok?

Ovo je vrlo važno pitanje, kao što je važno da se pridržavamo osnovnih pravila ishrane. Neophodno je da unosimo u organizam svih pet vrsta hrane. Pod pet vrsta hrane podrazumevamo povrće, voće, žitarice, mlečne proizvode i proteine. Neophodno je da se ispune tri glavna uslova:

 • Količina pojedene hrane
 • Raznovrsnost 
 • Nutritivni značaj

Da li poke činija zadovoljava ove kriterijume? Naravno! Proteini iz sirove ribe su najzdraviji proteini dostupni čoveku. Riba je meso sa niskim procentom masti. Bogata je omega 3 masnim kiselinama koje su od izuzetnog značaja za zdravlje celog organizma, prvenstveno kardiovaskularnog sistema. Poke obrok u svojoj osnovi sadrži sirovu ribu, tako pripremljenu da čuva sve hranjive sastojke koji se termičkom obradom u dobroj količini gube.

Kao dodatak ribi možete koristiti različito voće a kada su žitarice u pitanju možete koristiti i klice određenih žitarica, semenke, sir od sojinog mleka (tofu) koji je odlična zamena za sireve životinjskog porekla, pogotovo za one koji nisu tolerantni na laktozu ili imaju problema sa masnoćom. Dakle, poke činija zadovoljava sve kriterijume.

Ako želite da se hranite zdravo birajte hranu koja ne sadrži u velikim količinama natrijumove soli, zasićene masnoće i velike količine šećera, odnosno ugljenih hidrata. Na ovaj način olakšaćete organizmu absorbciju hranjivih sastojaka i varenje, regulisaćete aptetit i kilažu. Poke obrok upravo sadrži niske vrednosti štetnih i nutritivno siromašnih sastojaka. 

Kad su žitarice u pitanju preporuka je da koristite integralne žitarice. Možete koristiti celo zrno pšenice, ječam, raž, heljdu, klice, kinou, smeđi prinač, kukuruz itd… U “Poke Olakino” restoranu obrok možete obogatiti kranč dodatkom u vidu crnog susama, semenki bundeve, klica, suvog povrća ili gljiva. Za prilog možete odabrati nešto od svežeg povrća. U ponudi je šargarepa, kineski kupus, crveni luk, rotkvice, krastavac,  keleraba, ljute papričice, cvekla ili zelena salata.

Važno je takođe da konzumirate hranu koja sadrži dovoljne količine kalcijuma. Kalcijum se nalazi u mlečnim proizvodima. Međutim, oni koji ne piju mleko i ne jedu mlečne proizvode odličnu alternativu naći će u zelenom povrću kao što je kelj, pirinčanom i bademovom mleku, integralnim žitaricama i klicama. Poke obroku možete dodati klice i tako nadoknaditi potrebe za kalcijumom. 

Poke obrok može biti glavno jelo, užina ili dodatak uz glavno jelo. U zavisnosti od toga kombinovaćete i namirnice u poke činiji. Opcije koje imate na raspolaganju su brojne potrebno je samo da pronađete omiljeni ukus…

Poke činija – kombinovanje namirnica

Havajska hrana u Beogradu? Da moguće je! U “Poke Olakino” restoranu  ponuda je odlična a vaša potreba za brzim, zdravim i savršeno izbalansiranim obrokom definitivno će biti zadovoljena. Možete sami da kombinujete poke činiju, da izaberete osnovu, sos, prilog, kranč, protein ili dodatak. Tuna ili losos, pileći, stek ili tofu poke? U opciji Napravi svoj poke” otvoriće vam se impozantan spisak dostupnih i izuzetno kvalitetnih namirnica. Možete sami napraviti svoj obrok a možete se i prepustiti profesionalcima. 

Recept za “Chili Poke” mogao bi da izgleda ovako:

 • Osnova prinač (smeđi)
 • Grašak, špargla ili šargarepa
 • Krastavac isečen na tanke kolutove
 • 100 grama svežeg lososa isečenog na komadiće
 • Kranč – crni susam
 • Đumbir sos
 • Avokado
 • Chili papričica (može i u prahu)
 • Kašičica suvih algi

Predlažemo vam da ukoliko niste do sad, probate ovaj uzuzetno popularan a pre svega zdrav obrok. Poke Činija će vas oduševiti, zasititi, osvežiti a svojim ukusom na prvi zalogaj sigurno oduševiti. Poke Olakino će vam preneti ukus Havaja u samo jednoj činiji, kroz par zalogaja. Prijatno!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email